piątek, 28 lutego 2014

7 rad, jak uczynić pobyt w restauracji przyjemniejszym

Czy zdarzyło ci się potraktować kelnera z góry? Nie byłeś zadowolony z obsługi? Czy to rzeczywiście wina kelnera czy twojego podejścia? Oto 7 rad jak uczynić pobyt w restauracji przyjemniejszym. Dużo zależy od was!



  
1. Przywitajcie się. Bądźcie kulturalni 

To niby oczywiste, a jednak zdarza się, że goście wchodzą niczym w amoku. Nie odpowiadają na kelnerskie powitanie, szybko zajmują miejsca i krzyczą „poda nam Pani karty!”. Niezbyt miło. 

Nie zwracajcie się do kelnera na ty.  Nie jest Waszym sługą. 



 
 2. Pamiętaj, że nawet najlepszy kelner ma dwie ręce! 

Mimo,że kelnerzy doszli do perfekcji w noszeniu większej ilości rzeczy niż jesteście sobie w stanie wyobrazić to i tak nie są w stanie przynieść wszystkiego naraz. Bądźcie również wyrozumiali dla młodych kelnerów, którzy noszą np. po dwa talerze. Pamiętajcie, że niejednokrotnie musieli zejść ze schodów otworzyć sobie drzwi, a przy tym wszystkim uniknąć poparzenia. Potraficie? 

3. Weź pod uwagę ilość gości 

Czasem restaurację są przepełnione. Czasem któryś z klientów potrzebuje, więcej uwagi, zadaje mnóstwo pytań, lub jego zamówienie jest bardziej skomplikowane. Cierpliwości! Pamiętajcie, że sami chcecie być perfekcyjnie obsłużeni, bez pomyłek, z uśmiechem i bez pośpiechu. 

4. Pamiętaj, że opóźnienie rzadko spowodowane jest winą kelnerki

To nie kelnerka przygotowuje dania! Czasem napoje, ale dania nie! Więc jeśli długo czekacie, upewnijcie się, że wszystko jest w porządku, ale bez zbędnych pretensji skierowanych do obsługi. Pomyślcie czy sami chcieli byście słyszeć skarg, które powinien usłyszeć wasz kolega z pracy.


5. Składaj zamówienia, kiedy wiesz na co masz ochotę

Oczywiście kelner jest po to, aby wam doradzić i na pewno chętnie to zrobi. Nie ma jednak potrzeby wołania kelnera aby słuchał waszego "hmmm, no nie wiem, hmmm..." lub patrzył jak chcecie jeszcze poczytać kartę. Zwłaszcza, gdy inni klienci czekają.

6. Nie zostawiaj po sobie bałaganu

Kelnerzy sprzątają dokładnie stół po waszym wyjściu. Bez względu na to czy piliście kawę, czy jedliście dwudaniowy obiad z deserem. Zawsze, ale to zawsze stół wycierany, krzesła ustawiane. Nie znaczy to jednak, że popiół na całym stole lub pieprz i sól rozsypana specjalnie przez dzieci w formie zabawy (tak, to się zdarza) jest w porządku.

 7. Zostaw napiwek 

Wiem, że to kwestia wielu dyskusji, ale pamiętajcie, że stawka kelnerska jest naprawdę niska, a 10% to niewiele. Jeśli jesteście w grupie, zrzucie się. Nikt z was z tego nie odczuje, a kelner tak :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz