Czy zdarzyło ci się potraktować kelnera z góry? Nie byłeś zadowolony z obsługi? Czy to rzeczywiście
wina kelnera czy twojego podejścia? Oto 7 rad jak
uczynić pobyt w restauracji przyjemniejszym. Dużo zależy
od was!
1. Przywitajcie się. Bądźcie
kulturalni
To
niby oczywiste, a jednak zdarza się, że goście wchodzą niczym
w amoku. Nie odpowiadają na kelnerskie powitanie, szybko zajmują
miejsca i krzyczą „poda nam Pani karty!”. Niezbyt miło.
Nie
zwracajcie się do kelnera na ty. Nie jest Waszym sługą.
2. Pamiętaj, że nawet najlepszy
kelner ma dwie ręce!
Mimo,że kelnerzy doszli
do perfekcji w noszeniu większej ilości rzeczy niż jesteście
sobie w stanie wyobrazić to i tak nie są w stanie przynieść
wszystkiego naraz. Bądźcie również wyrozumiali dla młodych
kelnerów, którzy noszą np. po dwa talerze. Pamiętajcie, że niejednokrotnie musieli zejść ze schodów otworzyć sobie drzwi, a
przy tym wszystkim uniknąć poparzenia. Potraficie?
3. Weź pod uwagę ilość gości
Czasem
restaurację są przepełnione. Czasem któryś z klientów
potrzebuje, więcej uwagi, zadaje mnóstwo pytań, lub jego
zamówienie jest bardziej skomplikowane. Cierpliwości! Pamiętajcie,
że sami chcecie być perfekcyjnie obsłużeni, bez pomyłek, z
uśmiechem i bez pośpiechu.
4. Pamiętaj, że opóźnienie
rzadko spowodowane jest winą kelnerki
To nie kelnerka
przygotowuje dania! Czasem napoje, ale dania nie! Więc jeśli długo
czekacie, upewnijcie się, że wszystko jest w porządku, ale bez
zbędnych pretensji skierowanych do obsługi. Pomyślcie czy sami
chcieli byście słyszeć skarg, które powinien usłyszeć wasz
kolega z pracy.
5. Składaj zamówienia, kiedy
wiesz na co masz ochotę
Oczywiście kelner jest
po to, aby wam doradzić i na pewno chętnie to zrobi. Nie ma jednak
potrzeby wołania kelnera aby słuchał waszego "hmmm, no nie wiem,
hmmm..." lub patrzył jak chcecie jeszcze poczytać kartę. Zwłaszcza,
gdy inni klienci czekają.
6. Nie zostawiaj po sobie
bałaganu
Kelnerzy sprzątają
dokładnie stół po waszym wyjściu. Bez względu na to czy piliście kawę, czy jedliście dwudaniowy obiad z deserem. Zawsze, ale to
zawsze stół wycierany, krzesła ustawiane. Nie znaczy to jednak,
że popiół na całym stole lub pieprz i sól rozsypana specjalnie
przez dzieci w formie zabawy (tak, to się zdarza) jest w porządku.
7. Zostaw
napiwek
Wiem, że to kwestia
wielu dyskusji, ale pamiętajcie, że stawka kelnerska jest naprawdę
niska, a 10% to niewiele. Jeśli jesteście w grupie, zrzucie się.
Nikt z was z tego nie odczuje, a kelner tak :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz